dijous, 24 de maig del 2018

Menú setmanal: del 28 de maig al 3 de juny / Meal plan: from May, 28th to June, 3rd

No sé si és que m'organitzo fatal o és que em programo tasques per sobre de les meves possibilitats...

La qüestió és que constantment tinc la sensació que no arribo a tot arreu i que als dies els falten hores. Per això busco maneres de fer més eficients algunes de les tasques més repetitives de casa, intentant esgarrapar estones com sigui.

Not 2 late to craft: Menú setmanal: del 28 de maig al 3 de juny / Meal plan: from May, 28th to June, 3rd

Una de les solucions La solució de la que estic més contenta és la planificació dels menús setmanals.

Dedicar una estona cada divendres tarda a pensar què menjarem els 7 dies següents ens ha permès:

  • Estalviar temps: per una banda, s'han gairebé eliminat els viatges-sorpresa al súper a mitja setmana perquè "ens falta no sé què per fer el sopar que acabem de decidir"; i, per l'altra, podem avançar algunes de les preparacions durant el cap de setmana i, així, no anar tan ofegats la resta dels dies.
  • Estalviar diners: ajustant la llista de la compra als menús planificats, ens és més fàcil evitar els capricis en els viatges al súper; i, a més, hem reduït el malbaratament d'aliments.
  • Portar una dieta més equilibrada i saludable: amb la planificació setmanal és més fàcil garantir una major varietat en els àpats. I, no deixant per darrera hora la decisió del que soparem, fem tries d'aliments i preparacions més saludables. A més, ens permet garantir un equilibri en la dieta del nostre fill, que dina a l'escola cada dia.
  • Estalviar-nos discussions!: era sentir "avui que soparem??" i ja em posava de mal humor!!

Us he de dir que, al principi, em va costar agafar la rutina. Trigava molt en organitzar els menús. Però ara ja fa més de quatre anys que ho fem i us asseguro que la setmana que, pel motiu que sigui, no tinc els menús planificats anem perduts...

L'únic que de vegades penso que ens falta és guardar aquests menús per "recuperar-los" més endavant i enllestir encara més ràpid la feina, ja ja ja!

Per això, i per si algú de vosaltres ho troba útil, he decidit penjar els nostres menús setmanals al blog (és un experiment, si us sembla bona idea, deixeu-me un comentari!!). Si us interessa, fins i tot puc afegir els enllaços a les receptes, com en el cas de les gambes d'aquesta setmana (no deixeu de tastar-les, són espectaculars!!!).

Us aviso que als nostres menús trobareu més peix que carn, un mínim de dos àpats a la setmana basats en llegums i pocs plats amb gluten (si voleu saber més dels criteris que fem servir per decidir els menús, digueu-m'ho i us ho explico en una altra entrada). Ah! I potser trobareu "algun forat", perquè no és estrany que planifiquem menjar fora de tant en tant...

I, després de tot aquest rotllo... aquí teniu el menú d'aquesta setmana!

 

Menú setmanal: del 28 de maig al 3 de juny de 2018
Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Diumenge
Amanida verda
---
Cigrons amb verdures
Pèsols i patata bullits
---
Pollastre a la planxa
Amanida verda
---
Llenties estofades
Amanida de patata, tomàquet i ou dur
---
Tonyina a la planxa
Amanida de tomàquet alvocat, i mozzarella fresca
---
Orada al forn
Sopa de peix
---
Gall fregit
Barbacoa!!
Sopa de brou
---
Truita de carabassó
Albergínia en tempura
---
Guacamole amb crudités
---
Musclos al vapor i calamar a la planxa

Sopa de brou
---
Salsitxes amb samfaina
Pizza casolana
Ous remenats amb espàrrecs de marge
Pa amb tomàquet

----

 

Per cert, la foto és d'una altra recepta que tampoc us podeu perdre (cliqueu la foto o accediu aquí).

Moltes gràcies per la visita!

 

6 comentaris:

  1. Hola Raquel! Em dic Olga (@irutriku a l'Instagram). Fa un temps, buscant una recepta de galetes, vaig anar a parar al teu blog i des de llavors et segueixo en silenci. Avui per fi he decidit de sortir a la llum )) i és que els temes que tractes m'interessen molt: a mi també m'agraden les manualitats tèxtils, tinc una nena de gairebé 4 anys, i fa molt que vull començar a planificar els menús setmanals, per les mateixes raons que expliques en aquesta entrada. Les receptes concretes no sé si les podré aprofitar gaire (a casa són uns tiquis-miquis i jo no sóc gaire bona cuinera), tot i que com a punt de partida potser em serviran. El que sí que em fa falta són les idees de com organitzar-ho tot. Dius que al principi et va costar... Podríes explicar com vas anar optimitzant el procés de planificació? Com trieu les receptes perque el menú quedi equilibrat, feu servir algun programa o ho apunteu tot en un paper i llestos? Qualsevol cosa que creguis important... Ho agrairia molt!
    P.S. Per cert, les galetes de cacau i sèsam/nous les hem fet unes quantes vegades i són boníssimes!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Olga!! Doncs si que em va costar agafar l'hàbit, perquè de seguida se m'acabaven les idees de plats...
    Abans de continuar, consti que no sóc nutricionista, així que quan parlo de menús equilibrats vol dir, segons el meu sentit comú. Si algú té suggeriments per millorar-los, us els agrairé!!!
    Dit això, el que més ens condiciona a nosaltres és el que dina a escola el nostre fill. Així que els nostres dinars i, sobretot, els sopars, els decideixo per intentar complementar el menú del nen. Sobretot, que hi hagi molta verdura i, com a l'escola només mengen peix un cop o dos com a màxim, doncs més peix i ous que carn.
    Si et sembla, a l'entrada de dijous vinent us ho explico una mica més i us dono un parell de llocs més on podeu treure idees de receptes senzilles. Que a mi m'agrada cuinar, però entre setmana no tinc gaire temps! =)
    També he de reconèixer que ajuda molt que, per sort, el meu fill menja de tot...
    PS: Quina enveja em fa la traça que tens amb el punt de mitja!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina sort que tens que el teu fill mengi de tot!! A mi em passa el contrari: hauré d'ajustar el menú als gustos del meu home i la meva filla, i no és una tasca fàcil. No els agrada la verdura i com que són dos contra un, ja pots imaginar que no en fem gaire. I a part de la verdura tenen més manies... La meva filla també dina a l'escola i allà com a mínim els fan tastar una cullerada de cada plat, i al final acaba menjant més variat a l'escola que no pas a casa.
      P.S. El punt de mitja l'has provat alguna vegada? Com sempre, tot és pràctica... Jo no sabria pas triar si m'agrada més mitja o ganxet, són molt diferents i depèn del moment o del projecte prefereixo un o l'altre.

      Elimina
    2. Ostres... I si els disfresses la verdura, per exemple, en quiches o amb algun sofregit, cola? O tampoc??
      P.S.:Si que he fet alguna coseta en punt de mitja, però encara em falta mooolt per aprendre! :)

      Elimina
  3. Hola Raquel!!! Moltíssimes gràcies per compartir els menus familiars. La veritat que personalment em serveixen de guia, perquè ara mateix nosaltres estem en el punt que tú estaves fa 4 anys, vivint el dia i dia i amb la pregunta que soparem i fent viatges sorpreses al súper.
    Total que el teu blog m'ajuda a dir prou i començar a fer un planejament. El que també t'agrairia és que ens comentessis com ho fas per fer aquests àpats entre setmana coordinat amb feina i fill...
    Moltes gràcies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tu, guapa, me n'alegro que et sigui útil!
      Sobre el que em preguntes, intento avançar i cuinar els plats que puc el cap de setmana (o una part, sofregits, etc...), de manera que entre setmana només sigui escalfar o rematar els dinars. Si no tinc temps, doncs programo més planxa i plats senzills.
      També intento cuinar a l'engròs, per congelar i tenir la feina feta per més endavant (per exemple, faig brou un cop al mes en una olla de 10 litres que vaig comprar a l'Ikea, i en el congelo per anar usant quan el necessitem). Per mi, si teniu un mínim d'espai, un congelador petitó de 3 o 4 calaixos és una inversió boníssima!
      Un petó!!!! =)

      Elimina