dissabte, 8 de març de 2014

Mona valenciana / Valencian Easter's bread

Una de les coses que més recordo de quan anavem al poble del meu pare, que és valencià, és la mona que preparen bàsicament per Pasqua... De fet, va ser tot un descobriment assabentar-me que en un forn de pa de Sabadell en preparen una versió gairebé idèntica sota el nom de pa cremat. Fins i tot el meu pare reconeix la semblança entre tots dos!!!

Ara... encara ha estat millor descobriment trobar per casualitat el blog Decogalletas, farcit de receptes valencianes tradicionals, inclosa la mona!!!!

Així que, com us podeu imaginar, no he pogut resistir la temptació de fer-la! Ara, us he de confessar que m'han fet falta dos intents per assolir l'èxit... El primer cop ho vaig provar amb llevat liofilitzat del que faig servir per fer pa amb la panificadora, però suposo que devia calcular malament en convertir el pes de llevat fresc a sec, perquè la massa gairebé no va pujar després de gairebé 5 hores de repós... ejem...

Not 2 late to craft: Mona valenciana / Valencian Easter's bread

O sigui que vaig anar corrents al súper a buscar llevat fresc (em va deixar parada la quantitat que fa falta!!) i m'hi vaig tornar a posar... però amb fent una mica de "trampa" per assegurar-me el tret... Per a la barreja dels ingredients i el llevat de la massa vaig usar el programa d'amassat i llevat de la meva panificadora! La massa va pujar extraordinàriament i en menys de la meitat de temps ja la tenia a punt per fornejar!!

La panificadora és una d'aquestes bàsiques comprada al Lidl després de molt donar-li voltes (sobretot per l'espai que ocupa a la cuina!), i us he de dir que n'estic encantada!

Però bé, tornant a la mona, per fornejar-les vaig dividir la massa en tres parts... dues es van quedar a casa i la tercera la vaig portar a un berenar... i totes tres van desaparèixer en un moment!! La veritat és que aquesta mona fa un esmorzar o berenar espectacular acompanyada amb un cafè amb llet o una tassa de xocolata!! :)

Not 2 late to craft: Mona valenciana / Valencian Easter's bread

Bé, a part de la "trampa" d'usar la panificadora, he seguit fil per randa les instruccions de la recepta original, que no us transcric perquè la trobareu en castellà aquí. Només us he d'advertir que jo vaig espolvorar el sucre abans d'enfornar-les i que vaig haver d'escurçar el temps de fornejat a uns 20 minuts, enlloc de 35, per a què no es cremessin!

Espero que us animeu a provar-la!!

-----

One of my most vivid childhood memories is the bread we ate during Easter in my father's hometown... Actually, it filled me with joy to find out that a bakery in the town where we live (almost 500 km apart) prepares this same kind of bread (although under a different name)!

But... it's been even better to find the original recipe of this kind of bread in the blog Decogalletas!!

As you may imagine, I ran to prepare a batch! But, the truth to be told, I needed two attempts to reach a success... For the first batch I used the active dry yeast I use to make bread with my bread making machine, but I did something wrong... because the dough failed to rise as expected, even after 5 hours... ejem...

Not 2 late to craft: Mona valenciana / Valencian Easter's bread

So I ran to buy fresh yeast (I'm still astonished by the amount needed...) and tried it again... but with a little "trick"... To mix the ingredients and for the rising of the dough, I used my bread maker! The dough rose extraordinarily in half the time and I got enough to bake 3 breads!!

This bread is excellent as a breakfast or for tea-time, with some coffee or hot chocolate... You must try it!!

Ingredients:

  • 500 g bread flour
  • 125 g sugar
  • 125 g fresh yeast
  • 1 dl olive oil
  • 3 eggs + 1 egg white

Instructions:

  1. Mix all the ingredients (but the spare egg white) in a bowl, cover it with a tea towel and let rise in a warm place for about 4 hours... Or, like me, let your bread maker do the mixing and rising job for you!! LOL
  2. Make 3 or 4 portions from your dough. Shape a ball with each portion and let rise again for an hour.
  3. Make a cross cut with a knife on top of each bread. Beat the spare egg white until stiff and put some of it in top of each bread.
  4. Spread some sugar over each bread and bake at 180ºC (350 F) for about 20 minutes.
Not 2 late to craft: Mona valenciana / Valencian Easter's bread

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada